Burano – najslikovitiji dio Venecijanske lagune

burano4Burano je mjesto koje će i najvećem mrgudu izmamiti osmijeh na lice. Udaljen od ‘prave’ Venecije samo četrdesetak minuta vožnje vaporettom, Burano je mali raj za odmor od venecijanske gužve – mirni otočić koji je nadaleko poznat po svojim veselim fasadama.
burano1Lokalna legenda kaže da su ribari bojili svoje kuće u vedre i svijetle boje kako bi ih mogli vidjeti izdaleka kad bi se uputili u ribolov. Danas na Buranu nije lako obojiti kuću – po lokalnom propisu, vlasnici kuća moraju pisati vlastima te u odgovoru dobiju popis dopuštenih boja za svoju kuću.
burano7Lokalno stanovništvo pomno brine o izgledu mjesta: svaka kuća je uređena s raznobojnim cvijećem i slatkim detaljima.
burano003Otok je naseljen od 6. stoljeća kad su na njega izbjegli stanovnici Altinuma, grada u okolici današnjeg Trevisa. Ribarstvo je bila glavna privredna grana otočana sve do 16. stoljeća kad su lokalne žene počeli vesti čipku, vrlo brzo čipka je postala jedan od glavnih venecijanskih izvoznih proizvoda.
burano002Budući da Burano nije imao privilegija kao otok Murano, stanovništvo se raselilo, a čipkarstvo je skoro zamrlo. Godine 1872. otvorena je škola čipkarstva pa se znanje vezenja čipke prenosilo dalje. Danas je Burano najpoznatiji po svojim proizvodima od čipke (ako želite kupiti autohtoni suvenir – pripremite se na poveće cifre).
burano5Posjetite crkvu San Martino koja je osim po ukošenom tornju, poznata i po propovjedaonici Svete Barbare.
burano2
burano001Nakon nekoliko dana provedenih u Veneciji među mnoštvom turista, nekoliko sati na Buranu okrijepit će vam dušu. Naša preporuka je da si odmah po izlasku s vaporetta kupite u obližnjoj slastičarnici pravi gelato i sjednete u park na klupu u dubokoj hladovini.
burano9Nakon nekoliko minuta upit ćete svu mirnoću ovog mjesta. Nema buke, nema mnoštvo turista koji se guraju po mostovima kako bi prešli kanale i nakon samo nekoliko minuta postat će vam jasno zašto mnogi umjetnici obožavaju ovaj slikoviti otok.
burano13burano3Venecijanska laguna se nalazi na UNESCO-vom Popisu svjetske baštine od 1987. godine.

burano6Cijelo mjesto možete prohodati u manje od sat vremena, a odmor potražite u nekoj od ‘trattoria buranella’ koje na jelovniku imaju svježu ribu lokalnih ribara.
burano10

burano11

burano12Posjetili smo i otok stakla – Murano
Otok San Giorgio Maggiore