Canal du Midi – remek-djelo građevinarstva!

 

canal_du_midi0Taj kanal je najveći inženjerski podvig tog doba. Čudo građevinarstva! Umjetničko djelo!
Tako mi je predstavljen Canal du Midi u Francuskoj. Kanal, pa umjetničko djelo, smijala sam se. No, nakon plovidbe barčicom nestalo je smijeha, ali je ostao na licu osmijeh zadovoljstva. Taj kanal je stvarno – umjetničko djelo. Dok tiho i polagano klizite barčicom duž kanala imate osjećaj kao da se nalazite u nekoj drugoj dimenziji. Ulje na platnu. Impresionizam. S obje strane drvoredi veličanstvenih platana, pored vas se patke bezbrižno brčkaju. Tuneli od platana, lišće lijeno pada…
canal_du_midi3Dok se ustave prazne ili pune vodom, ako zatvorite oči, možete se vratiti stoljeće i pol ranije te čuti topot konja koji vuku barke s teretom.
canal_du_midi4Oksitanci bi rekli – Canal de las Doas MarsKanal dva mora. Spaja Atlantski ocean sa Sredozemnim morem. Plovni put kanala u dužini od 360 kilometara sadrži preko tristo akvadukata, mostova i tunela. Građen je između 1667. i 1694. godine kako bi se izbjeglo opasno putovanje oko tada neprijateljske Španjolske.
canal_du_midi101
Još početkom 16. stoljeća rodila se ideja  o kanalu, no postojao je veliki problem koji ni veliki Leonardo da Vinci nije znao riješiti – nisu znali kako bi kanal opskrbili s dovoljno vode.
canal_du_midi2Tek stoljeće i pol kasnije  lokalac Pierre-Paul Riquet napravio je projekt remek-djelo iz područja vodotehnike i građevinskih konstrukcija koje je utrlo put za industrijsku revoluciju u Francuskoj. Na vrhuncu izgradnje kanala sudjelovalo je preko 12.000 ljudi.
Ono što je meni bila najzanimljivija činjenica koju nam je vodič ispričao je da je ženska radna snaga bila iznimno važna za konstrukciju kanala. Mnoge žene su došle iz nekadašnjih rimskih termi u Pirinejima gdje se znanje klasične hidraulike održavalo kao živa tradicija.
canal_du_midi1U početku su bile zaposlene na prijevozu zemlje za branu na St. Ferréolu, ali su njihovi muški nadređeni (koji su se mučili s konstrukcijom dobavnih kanala od brane prema plovnom kanalu) prepoznali njihove sposobnosti. Koliko god nam nevjerojatno izgledalo iz današnje perspektive, inženjerstvo je u tom razdoblju uglavnom bilo usredotočeno na izgradnju tvrđava, dok je vodotehnika uglavnom bila usmjerena na rudarstvo i probleme s isušivanjem.
canal_du_midi100Gradnja plovnog kanala preko kontinenta bila je izvan formalnog znanja vojnih inženjera koji su je trebali nadzirati, ali su lokalne žene kao prenositeljice klasičnih hidrauličkih metoda proširile repertoar raspoloživih tehničkih rješenja. Ne samo da su usavršile sustav dobave vode za plovni kanal nego su i provele kanal kroz planine pored Béziersa koristeći samo nekoliko ustava te su izgradile stepenište od osam ustava kod Fonserannesa.
canal_du_midi6Uz cijeli kanal s obje strane su staze koje su služile prvo da muškarci vuku brodove, potom su ih vukli konji koji su na koncu zamijenjeni parnim strojevima. Duž kanala zasađeni su drvoredi platana. Veličanstveni svod pružao je dubok hlad, no krošnje su imale i drugu funkciju – sprječavale su isparavanje. Nažalost, čini se da će uskoro posjeći preko 40 tisuća stabala platana jer su ih napale gljivice: drveće gubi lišće, a njegovo korijenje polako trune. Platane umiru.
canal_du_midi10UNESCO je prepoznao Canal du Midi kao lokalitet od iznimne univerzalne vrijednosti – jedno od najvećih tehničkih dostignuća modernog doba koje tehnološke inovacije kombinira s krajobraznim dizajnom te ga je uvrstio na Popis svjetske baštine 1996. godine.
canal_du_midi5Ako ste u blizini, svakako odmorite u dubokom hladu platana, biciklirajte stazom uz kanal ili uplatite turistički brodić koji će vas u nekoliko sati provesti djelomično kanalom.
canal_du_midi9p.s. Na turističkim brodićima psima je dopušten ulaz bez posebne naplate.
canal_du_midi8