Carcassonne – povratak u Srednji vijek

Carcassonne, FranceTekst i foto: Putanje.com

Posjet Carcassonneu je kao putovanje vremeplovom u prošlost. Mjesto koje će odmah probuditi dijete u vama. Rijetko tko neće odmah poželjeti kupiti drveni mač u nekoj od mnogobrojnih suvenirnica, navući teški željezni oklop i zamisliti se u ulozi srednjovjekovnog viteza. Oni malo mrgudniji, podno Tornja inkvizicije (u kojemu je danas Musee de la Torture) prisjetit će se mračnijih trenutaka Srednjeg vijeka, a nepopravljivi romantičari će, pak, sjesti u kočiju i provesti se između dvostrukih zidina.

Carcassonne, France

Ili jednostavno možete sjesti na terasu na nekom od šarmantnih trgova, naručiti pravu francusku juhu od luka ili uživati u čaši fantastičnog lokalnog vina uz camembert.
Carcassonne, France
Smješten na strateškom mjestu na putu od Toulousea prema Sredozemnom moru, Carcassonne ima dugu i bogatu povijest.  U vrijeme Julija Cezara bio je važan rimski grad, njime su vladali i Vizigoti, a neko vrijeme bio je čak i u rukama Saracena, dok ih nije potjerao Pipin Mali.

Carcassonne, France
Početkom 13. stoljeća protjerani su Katari i grad je ujedinjen s Francuskom. U to vrijeme Carcassonne  postaje francuska pogranična utvrda prema kraljevini Aragon i započinje izgradnja njegovih, danas prepoznatljivih, dvostrukih zidina. Zbog pobune protiv kralja Luja IX. iz grada je 1262. godine protjerano mnoštvo stanovnika kojima je dopuštena izgradnja novog naselja s druge strane rijeke, gdje danas i počiva novi grad Carcassonne.
Carcassonne, France

Dobro utvrđen bio je neosvojiva vojna tvrđava sve do 18. stoljeća kad je predviđeno njegovo rušenje. No zahvaljujući tadašnjem gradonačelniku, rušenje utvrde je spriječeno te je započela obnova.

Carcassonne, France

Carcassonne je dodan na UNESCOV Popis svjetske baštine 1997. godine, ne samo kao izvrstan primjer srednjovjekovne utvrde  nego i zbog restauracije koju je pokrenuo 1853. godine Eugène Viollet-le-Duc, jedan od osnivača moderne znanosti restauracije. Zahvaljujući njemu i njegovim suradnicima bajkovita utvrda s dvostrukim prstenom bedema i sa 53 tornjeva danas je savršeno konzervirana i očuvana.
Carcassonne, France
Carcassonne posjeti godišnje oko tri milijuna turista, stekli smo dojam da je naročito omiljen među Amerikancima i Rusima pa se pripremite na gužve posebice na redove na ulasku u dvorac i  prekrasnu gotičku katedralu.
Carcassonne, FranceLokalna turistička zajednica tijekom cijele godine organizira razne festivale pa ne čudi što je Carcassonne, nakon Eiffelovog tornja, druga najposjećenija znamenitost u Francuskoj. Nama je bio najljepši u rano jutro, dok samo rijetki prolaze njegovim uskim uličicama mimoilazeći se s lokalnim mačkama.
Carcassonne, FranceUlaz u utvrdu je slobodan, plaćaju se ulaznice samo za muzeje i dvorac.  Cijene  u većini restorana unutar zidina su umjerene pa za petnesetak eura po osobi možete pojesti ručak ili večeru u tri slijeda s obaveznom čašom crnog vina vina.

Carcassonne, France