Castel del Monte – Dvorac na brdu

castel_del_monte1Tekst i foto: Putanje.com

Sjećate li se romana Ime ruže i zapleta u labirintima Aedificiuma? Umberto Eco je ideju za svoj Aedificium pronašao u tlocrtu Castel del Montea, u talijanskoj provinciji Apulija. Umjesto veličanstvene knjižnice i samostanskog knjižničara, mračnih tajni, borbe dobra i zla, u Dvorcu na brdu pronaći ćete jedinstvenu mješavinu elemenata iz različitih kultura spojenu u srednjovjekovni zamak.

castel_del_monte003
Castel del Monte već na prvi pogled odudara od ostalih srednjovjekovnih utvrda, bez vanjskog opkopa i mosta, njegova svrha od početka nije bila vojna – njegov vlasnik izgradio ga je za uživanje. Fridrik II, okrunjen već kao dvogodišnjak, veći dio života proveo je na Siciliji, pisao je na šest jezika, dobro je poznavao matematiku, astronomiju i prirodne znanosti, osnovao je Sveučilište u Napulju i bio je veliki zaštitnik znanosti i umjetnosti. Suvremenici su ga nazivali Stupor Mundi (čuđenje u svijetu).
castel_del_monte001
Premda je u Njemačkoj poticao feudalizam, u Italiji je vladao kao apsolut koji je često ratovao s Papinskom državom. Iz Katoličke Crkve je čak dva puta ekskomuniciran zbog optužbi za blasfemiju i poganstvo. Vrlo dobro je poznavao arapsko pismo i islamsku te židovsku kulturu.

castel_del_monte002

Sve u znaku broja osam

Sve što je Fridrik II vidio na svojim putovanjima sve od Njemačke do križarskih pohoda utkao je u Castel del Monte, na stjenovitom vrhu koji dominira okolnim selima u općini Andria. Pretpostavlja se da je osmerokutni tlocrt dvorca  inspiriran Kupolom na stijeni (oktogonalna džamija u Jeruzalemu), a jedinstvene hidraulične instalacije za kupanje i sanitarni čvor su također orijentalnog porijekla.

castel_del_monte6

Na nekim kulama postavljeni su spremnici za skupljanje kišice koja je potom odlazila u spremnik smješten u stijeni ispod dvorišta.  Zidine visoke 25 metara izgrađene su od velikih obrađenih blokova vapnenca, a osam osmerokutnih kula ima tek metar više i umetnuto je u svaki od osam uglova. Unutar zidina na dvije etaže smješteno je osam komora jednake veličine. Dvorište, karakteristično za gotiku,  promjera 56 metara je također osmerokutnog oblika.

castel_del_monte3
Castel del Monte, završen 1240. godine, postao je sjedište Fridrikove vlasti sve do njegove smrti 1250. godine. Nakon toga zamak je bio pod vlašću Anžuvinaca do sredine 15. stoljeća te je mijenjao funkcije dok nije pao u zaborav: od vojnog uporišta i zatvora do skloništa za oboljele od kuge. Tijekom stoljeća pokradeni su dijelovi mramornih zidova i stupova kao i mozaici te zidni ukrasi.

castel_del_monte13

Talijanska vlada otkupila je Castel del Monte 1876. godine za tadašnjih 25,000 lira, a njegov današnji izgled možemo zahvaliti temeljitoj restauraciji koja je započela 1928. Kao kulturno dobro, Castel del Monte je dodan 1996. godine na popis Svjetske baštine (UNESCO).

castel_del_monte004

Info kutak

U podnožju Castel del Montea naići ćete na ogromno parkiralište na kojem ćete morati ostaviti svoje vozilo, dok na kiosku kupite ulaznicu već će vas čekati autobus koji će vas u par minuta prevesti do vrha. Ili jednostavno taj dio možete propješačiti. Ulaznica košta 5 eura, a vožnja autobusom se posebno ne naplaćuju. Ako vodite svog četvernožnog ljubimca, pripazite na pse “domoroce” koji su dobroćudni i na mnogim mjestima imaju zdjelice s vodom i hranom. Psi su dopušteni u autobusu, nažalost u zamak ne mogu. No, nas je dočekalo ugodno iznenađenje, prišla nam je djevojka—volonterka koja nam je objasnila da psi nisu dopušteni u samoj blizini zamka, ali postoji štand u dubokoj hladovini pri kojemu će rado pričuvati našeg psa. Plaćanje dog sittera je opcionalno i funkcionira po principu dobrovoljnih priloga, s obzirom da volonteri surađuju s azilom za napuštene pse.
castel_del_monte14