Crosby Beach – plaža sa stotinu željeznih skulptura

ironman6Sjeverno od Liverpoola, na mjestu gdje estuarij rijeke Mersey ulazi u Irsko more proteže se dugačka pješčana plaža – Crosby Beach.
Iako izgleda na prvi pogled da je plaža tu oduvijek, u današnjem obliku Crosby Beach se prostire tek posljednjih pedesetak godina. Razlika u plimi i oseci je iznimno velika i za visoke plime, more je dolazilo do prvih redova kuća.
ironman3No ljudskom rukom napravljene pješčane dine po kojima se u današnje vrijeme sade stara božićna drvca, zauzdavaju more i u vrijeme oseke plaža postaje omiljena šetnica na sjeverozapadu Engleske  s koje puca pogled na Wirral i Sjeverni Wales.
ironman10Zbog mekog pijeska i nanosa riječnog blata, plaža nije za kupanje i uz promenadu koja se proteže diljem plaže stoje upozorenja da se šetači ne udaljavaju više od 50 metara od promenade zbog opasnosti od propadanja u blato. Ovo upozorenje se ne smije shvatiti olako, jer zbog brzih izmjena plime i oseke vrlo lako se možete naći u blatu iz kojega ćete se vrlo teško izvući.
ironman2Crosby Beach je dom umjetničke instalacije Another Place. Nakon Njemačke, Norveške i Belgije na Crosby Beachu su izloženi kipovi britanskog  kipara  Antonyja Gormleyja.  Kao i za većinu svojih ostalih radova, Sir Antony Gormley je napravio kipove inspirirane svojim vlastitim tijelom. Skulpture nagog muškarca u prirodnoj veličini okrenute licem prema moru izazvale su puno kontroverzi među lokalnim stanovništvom, no 2007. godine je lokalna vlast odlučila ostaviti skulpture na plaži kao trajnu izložbu.
ironman11Na preko tri kilometra diljem plaže u nekoliko redova smješteno je stotinu kipova od lijevanog željeza. Svaki Iron man je težak 650 kilograma i visok je 189 centimetara. Prvi red skulptura se nalazi toliko daleko od obale da su im za vrijeme plime jedino vidljive glave.
ironman7Za oseke, ako je sigurno, ponekad možete doći do njih i vidjeti koliko ih je prekrio morski svijet. Zadnji red kipova je nedaleko promenade i uglavnom ih možete vidjeti u punoj veličini, ako im noge nisu zatrpane pijeskom.
ironman

 

ironman4