Dubrovnik – Treba li Hrvatima uopće svjetska baština?

dubrovnik_darko_versicTekst: Putanje.com
Foto: Darko Veršić

Za jednu malu i ne odveć važnu zemljicu, sedam lokaliteta na Svjetskom popisu baštine izgleda kao vrlo impresivna slika. Nešto čime bi se trebalo iznimno ponositi. Dubrovnik – biser Jadrana – kako mu tepamo, na UNESCOV-u Popisu svjetske kulturne baštine nalazi se od 1979. godine, a Festa Svetog Vlaha, kao nematerijalna kulturna baština, dodana je na Listu prije pet godina.

Grad je kroz stoljeća svoju samostalnost i prosperitet gradio na pomorskoj trgovini i vještoj diplomaciji. Dubrovčani su uspješno trgovali s Turcima i sačuvali svoj suverenitet, Mlečanima su bili dostojna konkurencija, progresivni u stavovima i naročito poštujući slobodu, prvi su u Europi još 1416. godine zabranili ropstvo. Jedna od najzanimljivijih činjenica iz doba Dubrovačke Republike je da se knez birao na mjesec dan kako bi se spriječila ikakva korupcija. Možda bi isti način izbora danas pomogao Gradu da očuva svoju kulturnu baštinu.

dubrovnik_darko_versicOd 1992. do 1998. Dubrovnik je bio uvršten na UNESCO-v Popis ugrožene svjetske baštine zbog oštećenja koja je Stari grad doživio tijekom Domovinskog rata, no danas status najpoznatijeg hrvatskog lokaliteta s Popisa svjetske baštine ugrožavaju politički planovi za dopuštanje intenzivne komercijalne i stambene izgradnje u neposrednoj blizini Starog grada. Nakon što su udruge građana prijavile slučaj, Centar za Svjetsku baštinu zatražio je od Hrvatske pojašnjenje o velikom projektu izgradnje golf naselja na Srđu koji je planiran u neposrednoj blizini lokaliteta Svjetske baštine, kao i o rješenjima problema vezanih za veliki broj turista koji u kratkom vremenu posjete lokalitet (uključujući i turiste s kruzera).

dubrovnik_darko_versicHrvatska u svom odgovoru UNESCO-u, 28. siječnja 2014. godine, navodi da je pokrenuta revizija nacionalnog pravnog okvira za jačanje zakonske zaštite i upravljanje lokalitetima s Popisa svjetske baštine, te da Ministarstvo turizma planira razviti novu Strategiju razvoja hrvatskog turizma do 2020. Dodaju da je u novom usvojenom Urbanističkom planu grada Dubrovnika uključen i prijedlog izgradnje dvaju golf igrališta, sportskog centra, dva hotela, 240 vila, 408 apartmana, amfiteatara, konjičkog kluba, parkova, šetnica i drugih sadržaja na Srđu, brdu iznad Starog grada.

Na temelju hrvatskog izvješća u UNESCO-u zaključuju da bi velika izgradnja na Srđu mogla imati nepovratni utjecaj na Stari grad jer će izgradnja posve ukloniti jasnu razliku koja je povijesno postojala između urbanog kompleksa u Dubrovniku, kao jedinstvenog primjera srednjovjekovne arhitekture i urbanizma, te krajolika i ugođaja ruralnog okoliša. Stoga predlažu da Odbor Svjetske baštine zatraži trenutačno obustavljanje bilo kakvog rada na projektu sve dok se ne završi opsežna studija ukupnog utjecaja na iznimnu univerzalnu vrijednost lokaliteta. Zato se predlaže uvođenje promatračke misije za procjenu trenutnih uvjeta na lokalitetu, za razmatranje ukupnog utjecaja projekta izgradnje na lokalitet Svjetske baštine, kao i za prosuđivanje je li lokalitet suočen s prijetnjama radi kojih bi mogao biti uvršten na Popis ugrožene svjetske baštine. (Izvor: whc.unesco.org)

dubrovnik_darko_versicDok su časni dubrovački preci vladali ovim dijelom Mediterana, čini se da njihovi potomci nemaju vizije za išta više osim prodaje sladoleda i kave te hvalisanja kad pokoja svjetski slavna osoba prošeta Stradunom. Uz čast ponekim izuzecima, naravno, koje se u ovoj zemlji nemorala tretira kao kukolje u žitu. Ponajviše onima koji su udružili svoje glasove koji su došli do ušiju onih kojima je ipak stalo. Je li Dubrovčanima išta ostalo od vještina slavnih starih dubrovačkih diplomata ili je zavladala čista pohlepa, pokazat će nam vrijeme. Nadajući se da nećemo gledati devastaciju Grada, možemo samo ponavljati Himnu slobodi:
O liepa, o draga, o slatka slobodo,
dar u kôm sva blaga višnji nam Bog je dô,
uzroče istini od naše sve slave,
uresu jedini od ove Dubrave,
sva srebra, sva zlata, svi ljudcki životi
ne mogu bit plata tvôj čistoj lipoti!
dubrovnik_darko_versic