Etna – veličanstvena snaga prirode

Etna - cloudTekst i foto: Putanje.com
Ima nešto epsko u tim vulkanima. Ne znam kako vi, ali ja se vulkana bojim, iako donedavno nijedan nisam vidjela niti sam o njima nešto posebno znala. Užasavala me pomisao da bih se mogla naći u blizini nekog aktivnog. U mojoj glavi slika je izgledala ovako – stajat ću u podnožju vulkana, a vruća magma odjedanput će poput metka iz cijevi izletjeti i vruća lava će me u trenu spržiti. Naravno, sve će garnirati i gadni potresi. No, nasreću, ne ide to tako. Znanost je uznapredovala pa vulkanolozi uglavnom znaju kad će i na koji način nakupljena magma probiti Zemljinu koru.

Etna

Etna se nalazi na UN-ovoj listi 16 najopasnijih vulkana svijeta. Stalno aktivna, sa 260 lateralnih kratera, ona je prirodni laboratorij vulkanologa, u lipnju 2013. godine uvrštena je na UNESCOV popis Svjetske prirodne baštine.

Etna
Etni sam se približavala iz pravca Taormine, potpuno nesvjesna njene veličine. Malo mi je značilo kad sam pročitala da joj je površina 1.190 km˛ (s promjerom bazaltne površine od 140 km).  Doduše malo egzaktniji  mi je bio podatak da je trenutne visine 3,329 metara nad morem (podatak iz Wikipedije, iako ćete naići na podatak na ulasku u žičaru 3.342 m, a na mapi kod žičare 3.345 metra). Svakom svojom erupcijom Etna ‘raste’.

Etna - Catania

U aktivne dane Etni se posjetitelji ne mogu približiti, no u mirnim danima to je raj za planinare i turiste, i to samo po danu. Noćni posjeti Etni su strogo zabranjeni. Približavanje vrhu kreće s južne strane. Dok smo napuštali naseljeno područje nakon guste šume, veliko iznenađenje su mi bili voćnjaci. I to ne bilo kakvi.  Zbog vulkanskog tla bogatog mineralima, ovdje rastu ‘voćke  na steroidima’. Kako je bio rujan, krošnje jabuka spuštale su do tla s mnogobrojnim plodovima na svojim granama.

Iako se čini u prvi mah da nakon što se užarena lava ohladi ne ostaje ništa, priroda se pobrinula da ni iz čega raste novi još bujniji svijet. Najzelenija od svih zelenih  boja u kontrastu s tamnim tlom vas prati do parkirališta na skoro 2000 metara (poludnevno parkiranje platite 3 eura).
Etna - Catania
Prizor vas ostavlja bez daha – ispod vas Catanija, uokolo mnoštvo ugaslih kratera, a vrh se još ne nazire. Uz brojne suvenirnice, restorane tu se nalazi i planinarski dom/hotel Rifugio Sapienza. Zanimljiva je povijest ovog planinarskog doma. Pred 2. svjetski rat fašistička vlast je na mjestu današnjeg objekta pokrenula gradnju vojarne koja nikad nije dovršena.
Etna Rifugio Sapienza
Nakon kraja rata i propasti režima odlučeno je da će se nesuđena vojarna prodati ili dati na upravljanje onima koji će joj dati prihvatljiviju namjenu – Talijanskom alpinističkom klubu (Club Alpino Italiano). Zahvaljujući brojnim donacijama članova dom je dovršen već 1947. s 42 ležaja i restoranom. Najdramatičniji trenutak se dogodio 1983. kad je lava preplavila i zatrpala parkiralište pored doma. Samo devetnaest godina kasnije, 2002., nakon još jedne velike erupcije, lava je uništila susjednu zgradu u kojoj se nalazi početna postaja žičare i kretala se prema Rifugio Sapienza no pravodobnom intervencijom civilne zaštite, talijanske vojske i volontera preusmjeren je tok lave te je dom spašen.

Etna - Monti Silvestri

Ako je ovo najviše što možete podnijeti, nećete biti razočarani. Samo se okrenite oko sebe i odaberite krater koji ćete prehodati.
Erupcija iz 1892. na oko 1800 metara nadmorske visine dovela je do formiranja skupine kratera Monti Silvestri. Najveća erupcija u 20. stoljeću bila je 1928. godine: nakon početne aktivnosti u području oko vrha otvorio se bočni krater na samo 1200 metara visine nakon čega je tok lave dosegao i potpuno uništio gradić Mascali.

Etna - Crateri Silvestri
No kad ste već tu, a još je samo tisuću i nešto sitno do vrha… kukavički bi bilo odustati. Za iskusne planinare tu su utabane staze, no za nas (dvonožne i četveronožne) u lošijoj formi tu je Funivia dell’Etna. Za 57,5 eura dobit ćete potpuni tretman: žičara vas za petnaestak minuta doveze do zadnjeg ‘krova nad glavom’ (ljeti tu možete unajmiti obuću i jakne – rentanje gojzerica 3 eura, nove čarape kupite za još dodatna tri eura); terenskim autobusima prevalite posljednjih petsto metara nadmorske visine gdje vas dočeka vodič koji vas vodi u polusatnu šetnju dopuštenim kraterima. Važna informacija za vlasnike pasa – za pse se ulaznica ne plaća, dobrodošli su i na žičari i u terenskom autobusu (bravo Talijani). Zimi se niz padine Etne možete i skijati.

Funivia dell'Etna

A dolazak na vrh?! Ostavlja bez daha. Na skoro tri tisuće metara izlaskom iz autobusa osjetite svu moć prirode na toj nadmorskoj visini. Usred ljeta brije hladan i snažan vjetar, temperatura je tek nešto malo iznad nule.  Na prvi pogled sve oko vas je u nijansama sive, dok ne počnete opažati žute tragove sumpora i piroklastični materijal različitih boja koji je prekrio snijeg.

Etna - snow
Do Etninih najviših kratera posjetiteljima je zabranjen ulaz. Mi smo imali ‘sreću’ pa smo obišli krater koji je nastao tek nekoliko mjeseci ranije. Još uvijek aktivan tada je ispuštao ‘samo’ paru.

EtnaEtna
Etna

Etna se nekoliko puta godišnje znatnije aktivira i vrlo često nastanu nove fontane iz kojih šiklja lava. Koliko god se užarena lava činila opasnom (što bez daljnjeg i je), veću opasnost za lokalno stanovništvo predstavlja tefra (ohlađeni komadići lave) koja vrlo često zaspe okolne gradove, prekrije ceste i uništava automobile, ljetine i krovove. Od 1991. do 1993. godine Etna je pokazala još jednom svu svoju snagu dugotrajnom erupcijom, disciplinirani i istrenirani Sicilijanci spasili su okolna mjesta preusmjeravajući tok lave bagerima. Lava je opustošila voćnjake u dolini Calanna te je stigla nekoliko stotina metara do prvih kuća grada Zafferana Etnea.

Etna

I mjesec dana nakon povratka sa Sicilije, Etna se probudila. U punom svom sjaju. Čitam vijest: uz četrdesetak slabijih potresa Etna je eruptirala, lava šiklja iz fontane na jugoistoku vulkana, iz kratera na sjeveru izlazi plin i pepeo, a stup dima uočljiv je sa satelita. Okolna mjesta su zatrpana piroklastičnim materijalom. Tefra  je razbijala automobile i potpuno prekrila ulice. (YouTube video)
Prsti su mi se tresli dok sam tipkala poruku: Etna se probudila. Idemo?

Etna