Flat Stanley projekt – Flat Eva u šetnji Zagrebom

flat_eva100

Tekst i foto: Marija Lakić i Suzy Filipović

Početkom proljeća učitelj naše nećakinje Eve (koja živi u Kanadi) uputio nam je pismo, u kojemu nas moli da pošaljemo fotografiju ili razglednicu grada u kojemu živimo kako bismo doprinijeli Flat Stanley projektu kojega su organizirali u svojoj školi.
flat_eva4Flat Stanley projekt je edukativni projekt kojega je započeo 1995. godine Dale Hubert, učitelj trećeg razreda iz Londona, ne onog engleskog već Londona smještenog u kanadskoj pokrajini Ontario.  Hubert je temeljio svoj projekt na dječjoj knjizi Flat Stanley Jeffa Browna, napisanoj 1964. godine. Ovaj zabavni projekt omogućuje učenicima povezivanje s drugim učenicama diljem svijeta koji razmjenjuju fotografije iz papira izrezanog Flat Stanleya te prate kamo je putovao i koga je sve upoznao. Na taj način učenici osim čitanja Brownove knjige, upoznaju i druge kulture te zemlje u kojima je Flat Stanley boravio. Više o cijelom projektu pročitajte ovdje. Ne mora se svaki Flat Stanley zvati Stanley niti mora biti dečkić. Slobodno možete pustiti mašti na volju.

Mi smo našu nećakinju Evu, doduše u ‘spljoštenom’ obliku, prošetali  Zagrebom.
flat_eva104Početak našeg putovanja po Zagrebu počinje u parku Maksimir gdje smo uživali u dugim šetnjama, kavi i društvu sugrađana odjevenih u kostime iz prijašnjih stoljeća (rado će vam ispričati o razdoblju iz kojega dolaze njihovi kostimi).

Svi trgovi u Zagrebu imaju svoju priču, ali u želji da vam pokažemo svoj grad u samo nekoliko fotografija odabrali smo nekoliko nama najljepših.
flat_eva106Trg kralja Tomislava smješten je pokraj Glavnog željezničkog kolodvora, koji je bio postaja na ruti slavnog Orient Expressa. Ovaj trg, pun prekrasnog cvijeća i starih veličanstvenih zgrada smješten je južno od povijesne jezgre grada i Trga bana Jelačića.
flat_eva101Trg bana Jelačića je omeđen prekrasnom arhitekturom i preko njega dolazimo do stare gradske tržnice Dolac, na kojoj svaki dan desetljećima, kumice iz okolnih sela prodaju voće i povrće iz svog uzgoja.

flat_eva103Samo sto metara od Dolca nalazi se prekrasna gotička katedrala s pogledom na cijeli grad.
flat_eva102Ako želite otkriti više od starog grada, možemo proći Opatovinom (uličicu puno suvenirnica), zatim kroz Tkalčićevu i Radićevu ulicu (u kojima se nalazi mnoštvo kafića i restorana u kojima stanovnici Zagreba uživaju u slobodno vrijeme u društvu prijatelja) potom dolazimo do Kamenitih vrata (svetištu Majke božje, zaštitnice grada).
flat_eva105Nakon molitve ili samo razgledavanja dolazimo do Trga svetog Marka, na kojemu se nalaze Sabor i Vlada Republike Hrvatske. U samom središtu trga smještana je romanička Crkva sv. Marka s bogato ukrašenim krovom na kojemu se nalaze motivi grba Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije te grada Zagreba.
flat_eva5Ulicama južno od Trga sv. Marka dolazimo do Kule Lotrščak, opisane u mnogim književnim djelima i domu gričkog topa koji svaki dan praskom obilježava podne.
flat_eva6Šetnju gradom završavamo na Strossmayerovom šetalištu s kojega  u daljini puca pogled na Hrvatsko narodno kazalište, katedralu, Muzičku akademiju i mnoge druge građevine koje čine prekrasne vizure našeg grada.
flat_eva7Nadamo se da ste uživali, kao i Flat Eva, u šetnji Zagrebom.
unnamed