Hanzeatski grad Lübeck

lubeckUvijek mi je zanimljivo vidjeti kako kulturno dobro s UNESCOVE liste  funkcionira u suvremenom životu, kad nije samo relikt prošlosti kojemu se divimo, već kad živi u sadašnjosti punim plućima svoju prošlost.
lubeck4Jedno takvo kulturno dobro je i  Lübeck, grad na sjeveru Njemačke u pokrajini Schleswig-Holstein, važna luka kroz povijest, a i danas je najveća njemačka luka na Baltičkom moru.
lubeck2Iako je naseljen od neolitika, današnje obrise grad Lübeck je dobio 1143. godine kad je Adolf II, grof od Schauenburga i Holsteina, sagradio tvrđavu Bucu na otoku na rijeci Trave. Nakon toga grad često mijenja vlasnike: početkom 13. stoljeća bio je pod vlašću Danaca, Teutonskim vitezovima je služio kao baza za osvajanje Baltika, no najveći procvat doživljava kao glavni grad Hanzeatskog saveza trgovačkih gradova na Baltičkom i Sjevernom moru. Kao najvažnije trgovačko središte na Baltiku, grad je pretrpio brojna ratna razaranja od svog postanka pa sve do 2. svjetskog rata kad je bio prvi njemački grad kojega su Saveznici bombardirali.
lubeck1Unatoč oštećenjima tijekom Drugog svjetskog rata, osnovna struktura starog grada (patricijske rezidencije iz 15. i 16. stoljeća, javni spomenici, crkve i skladište soli) ostala je nepromijenjena. Zbog svoje prekrasne sjevernogotičke arhitekture i kao najautentičniji predstavnik povijesne uloge Hanzeatske lige, Hanzeatski grad Lübeck je 1987. godine dodan na UNESCOV Popis svjetske baštine. (IZVOR)
lubeck3Lübeck je grad koji će vas na prvu loptu šarmirati: građevine omeđene kanalima i rijekom Trave iz doba gotike, renesanse, baroka i klasicizma, nad kojima se nadvija sedam visokih tornjeva s pet glavnih crkvi. Budući da je grad bio utvrđen, u njega se moglo ući samo kroz četvora gradska vrata. Do danas su ostala sačuvana samo dvoja vrata: vrata same citadele (Burgtor) i zapadna vrata Holstentor, koja su postala simbol grada sa svoja dva okrugla tornja i lučnim portalom.
lubeck5Holstentor je izgrađen 1478. godine, detaljno je obnovljen 1871. godine, a nacistička vlada u razdoblju od 1933-34. unutar vrata je napravila muzej germanske povijesti, takozvanu Dvoranu časti i slave. Tijekom te obnove, posve ignorirajući povijesni izgled, betonom su osigurali tornjeve i spojili četvrte katove.
lubeck6Zanimljivo je da je tijekom posljednje obnove 2005-06. godine s Holstentora nestala i posljednja svastika koja se nalazila na javnoj građevini u Njemačkoj. Na tom mjestu danas stoji plaketa s natpisom o posljednjoj obnovi te s datumom otvaranja vrata. Unutar Holstentora se nalazi gradski muzej s drvenim modelima hanzaetskih brodova.
IMG_3615Najraskošniji dragulj grada je crkva Sv. Marije s najvećim ciglenim svodom na svijetu, koja je i poslužila kao prototip za 70-ak crkava na području Baltika.
lubeck7Uz crkvu Sv. Marije stoji i skulptura vraga na kamenu, uz kojega se veže jedna od gradskih legendi: Kada je položen kamen temeljac za crkvu Sv. Marije, vrag je vjerovao da će zgrada biti krčma. Svidjela mu se ideja jer je ionako mnogo duša došlo k njemu nakon čestih posjeta takvim mjestima. Vrag se priključio gomili te je pomagao radnicima pri izgradnji crkve. Nije bilo ni čudo što je građevina iz dan u dan rasla sve više i više, sve do jednog dana dok vrag nije konačno shvatio kakvu građevinu zapravo gradi. Pobjesnio je te je zgrabio ogromnu stijenu vinuvši se u zrak kako bi razrušio zidove koji su već bili sagrađeni. No, jedan hrabri čovjek je uzviknuo: Stanite gospodine vraže! Ostavite ovo što je sagrađeno, a mi ćemo za vas sagraditi krčmu odmah pored crkve.
IMG_3643Vragu se svidjela ideja, tik uz crkveni zid je ispustio kamen, gdje stoji i danas, a radnici su odmah nasuprot crkve u gradskoj vijećnici izgradili vinski podrum.