Il Castagno dei Cento Cavalli – kesten stotinu konja

Castagno dei Cento CavalliKo nije drvo razumeo prvo pa tek onda sadio
taj nije ništa uradio
i shvatiće kad-tad da ne zna šta je hlad (Đ. Balašević)

Nimalo me čudi stalna slikarska fascinacija starim, kvrgavim, visokim stablima koja prkose vjetru, gromovima, a napose vremenu. Možete li zamisliti stablo koje je toliko veliko da se od nevremena pod njegovu krošnju može zakloniti stotinu konja?

Castagno dei Cento CavalliNa istočnom podnožju Etne, u komuni Sant’Alfio, raste ‘kesten  stotinu konja’  za kojeg legenda kaže da je zaštitu od oluje pod njegovim raskošnim krošnjama  pronašla kraljica s pratnjom od stotinu vitezova.
Castagno dei Cento Cavalli‘Kesten stotinu konja’ veličanstven je primjer čuda prirode koje odolijeva vremenu i iznova se zazeleni svako proljeće. Botaničari procjenjuju da je stablo staro između dvije i četiri tisuće godina te slovi kao najstariji kesten na svijetu.
Il Castagno dei Cento CavalliPrvi pisani trag o ‘kestenu stotinu konja’ (Il Castagno dei Cento Cavalli) seže u 16. stoljeće, no najzanimljiviji je dokument koji datira iz 1745. godine u kojemu lokalna zajednica štiti stablo kestena pa se taj dokument smatra jednim od prvih službenih akata za zaštitu okoliša na Siciliji. I danas se s posebnom pažnjom lokalci odnose prema velebnoj grdosiji, cijelo područje Regionalnog parka Etna je pod zaštitom UNESCA kao Svjetska prirodna baština.
Il Castagno dei Cento CavalliGrane kestena (Castanea sativa) sežu 22 metara u vis, a ‘kesten stotinu konja’ zapravo čine tri debla sa zajedničkim korijenskim sustavom. Stablo je okruženo zaštitnom ogradom, kako mu se ne bi naudilo, ako imate sreće i dođete u vrijeme kad zaštitar otvori vrata, stablu se ionako nećete moći skroz približiti.
Il Castagno dei Cento CavalliZbog zaštite, dalje od ograde od užeta nećete moći. No, ni te razumljive mjere opreza ne umanjuju ljepotu i divljenje prema njegovoj i danas velebnoj krošnji koji još uvijek daje plodove.
Il Castagno dei Cento CavalliPročitajte i Etna – veličanstvena snaga prirode