Kakav pas, takvi i vlasnici

Copenhagen

Copenhagen

Osim novih, dosad nama neistraženih, područja obožavamo povijesne lokalitete, iznimnu kulturnu i prirodnu baštinu pod zaštitom UNESCO-a. I to pogotovo one lokalitete kojima se možemo diviti, istražiti ih skupa s našim četveronožnim ljubiteljem putovanja.

Mangart, Slovenija

Mangart, Slovenija

Pas je onakav kakav mu je vlasnik, kaže stara izreka. E, pa naš sedmogodišnji francuski buldog je veliki obožavatelj putovanja i novih destinacija. I nakon toliko godina na našim putešestvijama još uvijek nas iznenadi kad navečer padnemo od umora na neki hotelski krevet fascinirani činjenicom koliko su te male šapice taj dan prevalile kilometara i koliko mu je još energije ostalo.

Andora

Andora

I tad svaki put iznova sjednemo za laptop, otvorimo Google Maps i pokušamo rekonstruirati našu dnevnu putanju. Upijajući ljepotu oko sebe, svaki put nam je nestvaran broj kilometara koje smo svi skupa prohodali, a naročito te male kratke nožice.

Vulkan Etna

Vulkan Etna

Bilo da je osvajao pirinejske vrhove u Andori, penjao se na Mangart u Sloveniji, hrabro kročio svojim šapicama po ohlađenoj lavi na vrhu Etne, zavirio u svaki kutak veličanstvenih Pompeja ili pronjuškao svaki kamen u Arheološkoj zoni Agrigento, propješačio velike europske gradove dok mu je jedan od suvlasnika obilazio muzeje, otkrivao novu vrstu pijeska po plažama diljem Mediterana, bilo da je trčkarao po austrijskim šumama shvatimo koliko nas njegov entuzijazam i želja za njuškanjem novih područja drže u dobroj kondiciji.

plaže u Romagni, Italija

plaže u Romagni, Italija

Prije nego što je Rene ušao u naše živote, sva tjelovježba nam se svodila na sporadične odlaske u teretanu, kućni bicikl ili steper i pokoju šetnju. S njim se sve stubokom promijenilo. Kratka šetnja uokolo Jarunskog jezera koja je uvijek završavala na terasi najbližeg kafića, sad je postala barem jedan, ali često i dva kruga oko jezera (desetak kilometara). Šetnja savskim nasipom od Jaruna do Jankomirskog mosta postala je tjedna rutina, a vikendi rezervirani za istraživanje šuma, proplanaka i cjelodnevni boravak u prirodi.

Panarea

Panarea

Malo kasnije je došlo trogodišnje razdoblje života u Italiji, gdje nas je naš četveronožac naučio da je jedna od najljepših stvari na svijetu biti ‘čuvar plaže u zimskom periodu’. Svakodnevne kilometarske šetnje po plaži, naganjavanje lopte po mekom pijesku, a i osmislili smo novi sport, koji koristi sve mišiće na tijelu, bovanje – (povlačenje ogromnih i teških bova uzduž plaže).
IMG_0815Tih zima nitko od nas nije bio ni šmrcav ni prehlađen i vrlo brzo sam postala svjesna koliko šetnje uz more čine dobro organizmu. Više me ni kiša ni vjetar, ni snijeg ni vrućina ne mogu odvratiti od ideje da se zaputimo negdje i pošteno ‘protegnemo noge’. Eventualne upale mišića se ionako zaborave, ali ostaju sva predivna iskustva šetnji kroz nove gradove, sjećanja na predivnu prirodu koja nam je liječila dušu i zadovoljstvo što nas je jedan mali-veliki pas naučio koliko si sretan kad si u dobroj formi.

Pisa