Kastellet u Kopenhagenu

kastelet5U prvim danima života u Kopenhagenu jedno od istraživanja grada sa psom završilo je u Kastelletu.
Cijeli kompleks u obliku pentagrama s bastionima na svakom kraku odmah nas je oduševio. Prekrasno održavani travnjaci, park s vanjske strane bedema u kojemu stanovnici i turisti za lijepog vremena piknikiraju na dekicama na travi, stare vojarne, drveni mostovi… postali su jedna od naših omiljenih šetnica.
kastellet1Kastellet je napravljen 1626. godine kao dio kopenhaškog bedema s namjerom da služi za obranu grada s morske strane, a danas je najstarija vojna utvrda koja još uvijek služi u vojne svrhe. Naime, u vojarnama unutar Kastelleta sjedište je Danske vojne obavještajne službe. Cijeli vojni kompleks s tipičnom renesansnom utvrdom s pet bastiona je završen 1660. u vrijeme kralja Frederika III. a većina zgrada je još uvijek u izvornom stanju.
kastelet2Posljednji put Kastellet je služio svojoj primarnoj funkciji, obrani, 1807. godine tijekom teških borbi u gradu protiv Britanske kraljevske flote.
kastelet4Unutar Kastelleta 1704. godine sagrađena je i barokna crkva u čijem je produžetku dvadesetak godina kasnije dodan i zatvorski kompleks. U zidu koji dijeli crkveni prostor i zatvoreničke ćelije napravljene su rupe kako bi zatvorenici mogli sudjelovati u  bogoslužju. Jedan od najzanimljivijih zatvorenika, kojemu je dramatično odrubljena glava, bio je njemački liječnik Johan Friedrich Struensee koji je završio u zatvoru jer se upustio u ljubavnu vezu s kraljicom.
kastelet8Na bedemu Kastelleta nalazi se i vjetrenjača iz 1847. koja je imala svoj mlin i pekaru te je snabdijevala brašnom i pekarskim proizvodima sve do 1908.
kastelet7Budući da je to još uvijek vojna zona s ograničenim pristupom, postoji niz pravila kojih se morate pridržavati: javni pristup je dopušten svaki dan od 6 do 22 sata; pješaci i bicikliste se mogu kretati samo po označenim stazama; ulazak u vojarne je zabranjen, a zabranjeno je i hodanje po travnjacima, psi moraju biti obavezno na povodcu…
kastelet6