Korzika: Scandola, Piana i Girolata – Mediteran kakav je nekad bio

corsicaVisoke litice koje se strmoglavo spuštaju u kristalno čisto more, široke pješčane uvale, raskošne šume, vrhovi viši od dvije tisuće metara, planinska jezera i hladne planinske rijeke, nadaleko poznato smilje, kravice na plaži, veprovi na cesti, prekrasni zalasci sunca nad morem – sve je to Korzika.
scandola3Istočna obala je pitomija, ravnija, dok je zapadna obala izložena Sredozemnom moru strmija, nepristupačnija i spektakularnija. Mi smo na Korziku stigli trajektom sa Sardinije, i već ulazeći u luku u Bonifaciju jasno vam je da stižete na posve magičan otok.
bonifacio_corsicaZa razliku od mnogih mediteranskih turističkih destinacija, obale Korzike su većim dijelom netaknute, sačuvane od generacija prije za generacije i poslije nas. Brinući za svoje prirodno naslijeđe Korzikanci su trećinu otoka zaštitili kao rezervate prirode.
scandola7Kao prirodni fenomen izvanredne ljepote, naročito porfiritskih stijena, s mnogo uvala bistrog mora i nepristupačnih špilja u kojima su svoj dom pronašle mnoge morske vrste zaljev Porto (s uvalama Piana, prirodnim rezervatom Scandola i zaljevom Girolata) je uvršten na Popis svjetske baštine 1983. godine.
scandola2Ako ste odabrali cestu D81 za dolazak u Porto, savršeno ste odabrali. Slijedi vam jedna od najljepših vožnji ikad. Svako malo ćete zaustaviti automobil gledajući nadrealne oblike koje je priroda isklesala u crvenim stijenama koje se oštro spuštaju u tirkizno more. Kad stignete u Porto, svakako Calanche de Piana razgledajte i s morske strane.
scandola6Sve nijanse crvene i ružičaste naročito se izmjenjuju u predvečerje kad sunce pri zalasku slika najljepše slike. U Portu možete unajmiti gumenjake i barčice (morate imati dozvolu za upravljanje brodicama) ili možete mnogobrojnim turističkim brodićima za tridesetak eura krenuti na izlet prema uvalama Piana i rezervatu Scandola.
scandola5Imajte na umu da rezervatu Scandola ne možete prići cestovnim putem, osim ako ne želite planinariti visokim planinama, do Scandole možete doći jedino morskim putem.
scandola8Ako vas je kiparenje majke prirode oduševilo duž Calanche de Piana, ovdje će se intenzitet divljenja podići na najvišu moguću razinu. Još intenzivnija crvena boja stijena (naročito u predvečerje), još tirkiznije more i mnogobrojne životinjske vrste, a ako imate sreće vidjet ćete kolonije tuljana ili jata delfina.
scandola1Na putu prema Scandoli, turistički brodić će vas dovesti i do uvale Girolata s istoimenim selom u kojem živi dvjestotinjak stanovnika.
scandola9Do Girolate se, također, može doći samo morskim putem, osim ako niste spremni na šetnju od sedam kilometara iz pravca Col de la Croixa (tu destinaciju je donedavno svaki dan pješke prevaljivao lokalni poštar kako bi mještanima donio pošiljke). Osim predivne pješčane plaže i đenoveške kule koja još uvijek čuva stražu nad mjestom, na Girolati će vam srce razgaliti i kravice koje se odmaraju tik uz more.
scandola10