Mala sirena – najpoznatija skulptura u Kopenhagenu

mala_sirena4Najpoznatiji danski pisac Hans Christian Andersen, među ostalim pričama za djecu, napisao je 1837. godine Malu sirenu. Bajku o podvodnoj princezi koji je toliko žudjela za životom na kopnu da je žrtvovala sve kako bi mogla provesti život među ljudima. Svako jutro i večer sirena je s dna mora plivala do obale gdje bi se smjestila na podvodnu stijenu i čeznutljivo gledala prema obali samo kako bi uhvatila pogled voljenog princa.

Carl Jacobsen, sin osnivača pivovare Carlsberg, oduševljen baletnom predstavom o ovoj bajci 1909. godine molio je balerinu koju utjelovila lik Male sirene da pozira za istoimeni kip. No, balerina Ellen Price je odbila njegovu ponudu čim je čula da bi morala pozirati posve naga.

Jacobsen je izradu skulpture povjerio kiparu Edvardu Eriksenu, kojemu je na koncu kao model za skulpturu pozirala supruga.
mala_sirena3

Brončanu skulpturu Male sirene Jacobsen je poklonio gradu Kopenhagenu. Na stijeni uz Langelinie promenadu Mala sirena je svečano otkrivena 1913. godine i vrlo brzo je postala omiljena turistička destinacija.

Danas je skulptura najposjećenija turistička destinacija u Kopenhagenu, koju godišnje posjeti preko milijun posjetitelja. U mnoštvu ljudi koji fotografiraju Malu sirenu, često ćete čuti razočarane komentare. Većina ipak ne očekuje tako malenu, svega 1,25 metara visoku i 175 kilograma tešku skulpturu.
mala_sirenaOd sredine šezdesetih godina prošlog stoljeća, Mala sirena je često bila meta vandala. Godine 1964. kipu je otpiljena glava koja nikad nije nađena, no restauratori su uspjeli vratiti skulpturu u izvorno stanje. Dvadesetak godina kasnije Maloj sireni je otpiljena desna ruka koju su dva dana kasnije vratila dvojica mladića. 1998. godine ponovno joj je odrubljena glava, a pet godina kasnije netko je podmetnuo eksploziv pod postolje skulpture koja je kasnije s manjim oštećenjima nađena u lučkim vodama.

Aktivisti su također koristili Malu sirenu u slučajevima kad su željeli skrenuti pozornost na svoje ciljeve. Dva puta je bila zamotana u burku, a nekoliko puta su je prebojili.

Prije pet godina, Mala sirena je prvi put putovala. Gradsko vijeće je odlučilo skulpturu smjestiti u danski paviljon za vrijeme trajanja izložbe Expo 2010 u kineskom Šangaju.
IMG_2298Osim što je nastala po modelu lika iz bajke, uz kip Male sirene veže se i još jedna legenda – uz Langelinie promenadu nikad nije bio smješten original skulpture. Navodno se izvornik čuva na tajnoj lokaciji u vlasništvu kiparevih nasljednika.