Murano – otok stakla

murano7Nakon Venecije, najposjećenije mjesto u Venecijanskoj laguni je Murano – arhipelag od sedam otoka (kao i Venecija) povezanih mostom. Otok je naseljen od 6. stoljeća ribarima i voćarima no posljednjih nekoliko stoljeća najpoznatiji je po staklu.
murano1Iako je proizvodnja stakla poznata od prije (staklo se proizvodilo još u Mezopotamiji i Egiptu) Rimljani su usavršili proizvodnju, a Mlečani su od izrade stakla napravili umjetnost. Do 13. stoljeća staklo se proizvodilo u Veneciji i bilo je jedan od glavnih izvoznih proizvoda Mletačke republike, poznato kao venecijansko staklo.
murano3No 1291. proizvođači stakla su protjerani iz Venecije navodno zbog opasnosti od požara iz visokih peći za proizvodnju stakla te im je ustupljen otok Murano. Budući da je dvadeset godina ranije zakonom zabranjen uvoz stakla u Mletačku republiku te zapošljavanje stranih radnika u staklarstvu, vjerojatnije je da su staklari izolirani na Muranu kako bi tajna posebne izrade stakla ostala sačuvana.
murano5Godine 1295. novom uredbom proizvođačima stakla se zabranjuje napuštanje teritorija Mletačke republike i bilo kakav kontakt sa strancima, obvezalo ih se da doživotno rade oblikujući staklo, a sam pokušaj bijega kažnjavao se smrću. Od tadašnjih 7000 stanovnika, tri tisuće su na neki način uključene u proizvodnju stakla. Iako izolirani i pod strogim režimom, proizvođači stakla su ipak uživali i beneficije: imali su status privilegiranih građana kojima je dopušteno nošenje mačeva (poput plemića), protiv njih nije bilo moguće podizanje ikakvih tužbi, a njihove kćeri udavale su se u najbolje venecijanske obitelji.
murano10U novim uvjetima staklarstvo se razvijalo i unaprjeđivalo pa je Venecija stoljećima držala monopol u Europi na proizvodnju staklarskih proizvoda naročito kristalnog stakla (ogledala), ali i emajliranog stakla, stakla sa zlatnim nitima, višebojnog stakla te mliječnog stakla (koji je zamjenjivao kineski porculan).
murano8No i pod prijetnjom smrću poneki majstori svog zanata su pobjegli s Murana prenoseći svoje znanje u druge dijelove Italije te širom Europe. U 18. stoljeću opada potražnja za muranskim staklom, ali posebna tradicija izrade održala se do danas.
murano12Već na izlasku s vaporetta dočekat će vas razni predstavnici još živih obrtničkih radionica koji će vas uputiti prema ‘svom’ proizvodnom pogonu. Posjetite kratku prezentaciju izrade staklenih predmeta, koja je besplatna, no majstori izrade stakla će vam duhovito pokazati da im je uz peći iznimno vruće i da im je grlo suho kako biste im ostavili koji euro da utaže žeđ.
murano001Vodič će vam u desetominutnom šou ispričati ukratko o proizvodnji stakla, majstori će pokazati kako se staklo oblikuje te će vas potom ispratiti u galeriju koju posjeduje svaka tvornica  nadajući se da ćete nešto i kupiti kod njih.
murano002Nemojte se šokirati, svi predmeti od pravog muranskog stakla su prilično skupi. Obrtnici s Murana posljednjih godina vode bitke protiv mnogih lažnih kineskih kopija muranskog stakla. Naravno, kineske kopije su znatno jeftinije pa će mnogi turisti posegnuti za jeftinijim suvenirom uvjereni da je izrađen od muranskog stakla. Muranski majstori upozoravaju da je u Veneciji čak do 70 posto predmeta od lažnog muranskog stakla, neke izvedbe su toliko dobre da je i majstorima teško ustvrditi radi li se o originalu ili kineskom lažnjaku.
murano2Krivotvore se čak i naljepnice na proizvodima (izvorno talijansko ili muransko). Najsigurnije je kupovati staklo u poznatim tvornicama te njihovim galerijama ili trgovinama (gdje uglavnom ne smijete fotografirati).
murano11Znate li da je crveno muransko staklo skuplje od ostalih boja? Naime, staklo se boja određenim otopljenim metalima i mineralima, a slavna muransko crvena boja dobiva se tako da se u vruću žitku staklenu masu umiješa zlatna prašina.
murano9Svakako posjetite i otok čipke Burano, danas najpoznatiji po svojim veselim pročeljima.