Neponovljiv pogled na tuljane u prirodnom staništu

seals1Zimska sezona na plaži je nešto potpuno drukčije od ljetne. Umjesto koktela, suncobrana i vrelog pijeska, zimi vas na plažama dočeka snažan vjetar, hladnoća i često veliki valovi. Ali ipak, nešto je posebno u šetnjama po plažama u zimskom razdoblju. Na nekim plažama možete doživjeti posebno iskustvo koje ćete pamtiti cijeli život. Predstavljamo vam jednu takvu britansku plažu na Sjevernom moru.
seals_2Horsey Beach nije samo još jedna u nizu od norfolških prirodnih, beskrajnih, pješčanih plaža za dugačke vikend šetnje. Horsey Beach je doista jedinstvena plaža, posebice od studenog do veljače kada sivi tuljani dolaze na plažu donijeti na svijet svoje mlade.
seals_3Samo kratka šetnja od parkiranog auta vas dijeli do magičnog iskustva – pogleda na ogromnu koloniju sivih tuljana s njihovim tek rođenim mladuncima. Ako ste posebne sreće, moći ćete svjedočiti najiskonskijem trenutku – kad majka tuljanica rađa svoje snježnobijelo mladunče.
seals_9Možda ste već vidjeli tuljane u zoološkim vrtovima, jer ih rado treniraju za performanse. No, naravno, puno ih je bolje i spektakularnije vidjeti u prirodnom okružju kao što je plaža Horsey. U prosjeku muški tuljan je dugačak preko dva metra i teži oko 230 kilograma, dok je ženka lakša (oko 150 kg) i manja (oko 180 cm).
seals_13Mladunčad pri porođaju teži oko 14 kilograma i ima mekano bijelo svilenkasto krzno zbog kojega ostaju na kopnu dok ne dobiju čvršće i vodonepropusno krzno. Mladi sisaju oko tri tjedna, s obzirom da je majčino mlijeko iznimno masno dobivaju dnevno po dva kilograma i rastu prilično brzo.
seals_8Horsey kolonija sivih tuljana u sezoni 2016/2017 zabilježila je rekordan broj mladunčadi: oko 1400 mladih je othranjeno u posljednja tri mjeseca. To je, doista, fantastičan rezultat za majku prirodu, ali s povećanim brojem mladunčadi dolazi i do mnogobrojnih problema.
seals_5Kolonija godišnje raste za 200 novih jedinki koje se šire dalje po plažama. Ove godine je tim područjem patroliralo 150 volontera iz društva The Friends of Horsey Seals koji su pomno pazili da posjetitelji ne uznemiravaju životinje. Iako tuljani djeluju tromo i nezainteresirano, ženke i mužjaci mogu biti posebno opasni kad se osjete ugroženima.
seals_6Zbog toga je zabranjen posjetiteljima prilaz na plažu, no na pješčanim dinama iznad plaža su napravljene šetnice i vidikovci s kojih se pruža pogled na tuljane koji oduzima dah.

seals_10Nevjerojatno je koliko vas šetnja ovom plažom ispunjava spokojem i osjećajem kako je povratak netaknutoj povratak prirodi jedino što vam čisti misli i oslobađa od nagomilanog stresa. Prizor mladih tek koji dan rođenih tuljana u igri izmamit će vam takav osmijeh na lice da ćete poželjeti zauvijek ostati tu.
seals_4Razlike između morskih lavova i tuljana:

Morski lavovi uglavnom žive u mnogobrojnim kolonijama, dok tuljani provode vrijeme uglavnom sami plivajući, a grupiraju se na kopnu u vrijeme parenja. Za razliku od morskih lavova koji imaju vidljive uši, tuljani na mjestu ušiju imaju rupe. Tuljani na kopnu ‘pužu’ na trbuhu dok se morski lavovi puno bolje snalaze s obzirom da im zadnje peraje na kopnu služe kao noge.
Tuljani su tihi dok se morski lavovi snažno glasaju.

seals_12p.s Sredozemna medvjedica spada u porodicu tuljana, i za razliku od sivih tuljana, ona je iznimno ugrožena vrsta.

seals_7

O još jednoj zanimljivoj plaži, i to s umjetničkim prizvukom,