Nyhavn – najljepša luka u Kopenhagenu

nyhavn4Nyhavn je mjesto u Kopenhagenu, nakon skulpture Male sirene, koje najviše vrvi turistima u sva godišnja doba.  Skroz neobično za modernu Dansku, kuće su ovdje obojene u vedre živopisne boje.
nyhavn7Nyhavn (u prijevodu nova luka) je kanal kojega su prokopali zarobljenici iz dansko-švedskog rata pred kraj 17. stoljeća. Povezivao je more s nekadašnjim središtem grada, današnjim trgom Kongens Nytorv, i služio je kao luka u koju se pretovarao teret, a ribari su prodavali svoj ulov.
nyhavn11Kao i svaka luka, Nyhavn je u to doba bio pun krčmi koje su bile omiljeno okupljalište mornara i prostitutki. Na samom ulazu u kanal s morske strane i danas stoji zgrada koja je nekad bila kupleraj (danas je hotel).
nyhavn15Kako su brodovi rasli, Nyhavn kao prilično uski kanal za takve brodove, preuzeo je ulogu luke za manje brodove koji su prevozili teret unutar Danske. Nakon Drugog svjetskog rata prijevoz tereta za domaće potrebe je uglavnom preuzela  željeznica stoga je Nyhavn prepušten propasti.
nyhavn14Krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća Nyhavn je pretvoren u muzejsku luku u kojoj su usidreni stari brodovi. Danas u nekadašnjoj luci, uz prekrasne stare brodove, naići ćete na mnoštvo modernih turističkih brodova koji prevoze turiste po kopenhaškim kanalima.

nyhavn6Jednosatni izlet za 150 k(r)una po osobi uz vodiča najbolji je način za brzo razgledavanje Kopenhagena.

nyhavn13Danci će Hansa Christiana Andersena istaknuti u svakoj mogućoj prilici, a u Nyhavnu će vam pokazati čak tri kuće u kojemu je živio poznati pisac za svog života u Kopenhagenu. Svoju prvu bajku H.C. Andersen je navodno napisao 1835. godine u kući na broju 20, devetnaest godina je živio na broju 67, a umro je u kući na broju 18.
nyhavnKoliko često se dosad naišli u nekom turističkom obilasku na najužu kuću na svijetu? Jedna takva će vas dočekati i u Nyhavnu.
nyhavn17

nyhavn2

nyhavn5