Otok San Giorgio Maggiore

san_giorgio_maggiore1Ako ste na jednodnevnom izletu u Veneciji i nemate vremena posjetiti otoke u Venecijanskoj laguni, pokušajte odvojiti sat vremena i posjetite otok San Giorgio Maggiore, nasuprot Trga Svetog Marka. Vjerujte nam, nećete požaliti. Vožnja vaporettom s postaje nedaleko Trga Svetog Marka traje samo tri minute, a pogled koji se pruža na Veneciju oduzima dah.
san_giorgio_veneziaNa otoku najveći dio zauzima benediktinski samostan s prekrasnom bazilikom San Giorgio Maggiore. Dužd Tribuno Memmo (po čijoj obitelji je otok i nosio ime dok nije preimenovan u sadašnji naziv) 982. godine darovao je otok benediktinskom monahu da uz postojeću drvenu crkvu na njemu izgradi samostan.  Tijekom stoljeća otok je dobio današnje konture nad kojima dominira bijelo pročelje bazilike (u kojoj se nalaze slike najpoznatijih talijanski majstora, poput Tintoretta) kao i zvonik izgrađen 1791. godine. U samostanu je moguće čak i prespavati, uz prethodnu najavu, a cijena noćenja nije fiksna – ostavite koliko smatrate da je dovoljno.
san_giorgio_maggiore3Za vrijeme Napoleonove vladavine otok je pretvoren u vojni kompleks, izgrađena je luka s molovima i skladištima te je kao porto franco (slobodna luka) egzistirao i za vrijeme Austrijske monarhije i Kraljevine Italije.  Devastirani otok sa svim objektima  1951. godine talijanska vlada je darovala Zakladi Cini koja se brine za obnovu spomeničkog kompleksa na otoku te promiče stvaranje i razvoj obrazovnih, društvenih, kulturnih i umjetničkih institucija u svom okružju.
san_giorgio_maggioere2Zaklada je samo tri godine kasnije izgradila danas poznati otvoreni amfiteatar Teatro Verde na kojem se izvode operne i kazališne predstave, a otok je često i domaćin mnogim skupovima na najvišem državničkom nivou.

san_giorgio_maggiore001
san_giorgio_maggiore002U sklopu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala arhitekture japanski umjetnik Hiroshi Sugimoto napravio je privremeni paviljon pod nazivom Glass Tea House Mondrian po kojemu se možete prošetati upijajući mirnoću, sklad i meditativnost japanske tradicije ispijanja čaja (psima nije dopušten ulaz, ali ljubazne kustosice ponudit će se da vam pričuvaju psa).
san_giorgiomagiore4Trenutačno vizuru San Giorgio Maggiorea dopunjuje i zlatna instalacija, također u sklopu Venecijanskog bijenala arhitekture, nazvana  The Sky Over Nine Column, Heinza Macka. Zlatni mozaik sadrži preko 800 tisuća zlatnih kockica na devet stupova visokih sedam metara.
san_giorgio_magiore5Nakon gužve i mnogobrojnih turista u Veneciji, preporodit će vas vjetrić koji nosi miris mora, tišina i mirnoća na San Giorgio Maggioreu. Uz lučicu u sklopu nautičke škole, radi i jedni restoran na otoku s prekrasnom terasom s još ljepšim pogledom na Veneciju.
veneziaPosjetili smo i otok stakla – Murano
Svakako posjetite i otok čipke Burano, danas najpoznatiji po svojim veselim pročeljima