Pont du Gard – Impozantni rimski akvadukt


Rimski akvadukt Pont du Gard
je mjesto s popisa Svjetske baštine (UNESCO World Heritage Site) koje morate posjetiti. Kad ga je posjetio 1884. godine, pisac Henry James je napisao: „Neopisivo impozantan, i ništa ne bi moglo biti više rimski“.

I doista, Pont du Gard je najljepši i najviši (uz Segoviju u Španjolskoj) sačuvani spomenik rimske hidrotehnike.  Most preko rijeke Gard je dio 50 kilometara dugog akvadukta kojim je tekla pitka voda s izvora kod grada Uzèsa skroz do Nîmesa. Budući da je teren između ova dva grada na jugu Francuske brdovit, antički graditelji su izgradili akvadukt uglavnom ispod zemlje, a kanjon rijeke Gard su u 1. stoljeću premostili mostom dugim 269 metara: s tri razine lukova različitih veličina, najveće visine od 48,8 metara.

Akvadukt - gornji dio mosta

Akvadukt – gornji dio mosta

Akvaduktom je, sve do 6. stoljeća, teklo dnevno oko 200 milijuna litara vode, od izvora do fontana, kupki i domova građana Nîmesa voda je ‘putovala’ 27 sati.   Veliko umijeće i preciznost rimskih graditelja pokazuje i da je pad vode dužinom cijelog akvadukta samo 17 metara, a pad na Pont du Gardu je samo 2,5 centimetara.

Akvadukt - ukopani dio

Akvadukt – ukopani dio

Nakon propasti Rimskog Carstva, akvadukt je zapušten, no Pont du Gard je preživio zahvaljujući svojoj sekundarnoj funkciji – lokalni biskupi i feudalci kroz stoljeća su održavali most kao izvrstan izvor prihoda naplaćujući putnicima mostarinu preko Garda.  Promet je danas preusmjeren drugim cestama, Pont du Gard je obnovljen i fantastična je turistička lokacija.

Pond du Gard

Naša preporuka je da ga posjetite ljeti kad možete piknikirati podno starih maslina, brčkati se u hladnoj vodi Garda ili se samo prošetati mostom te se s divljenjem nakloniti antičkim majstorima. Na samom ulazu uz parkiralište dočekat će vas muzej, uz rijeku restoran s ogromnom terasom i nenadmašnim pogledom na Pont du Gard.

Pond du Gard

Gard

Na lokaciju je dopušten ulaz psima za koje se ne plaća ulaznica, a dobrodošlicu će vam poželjeti i nekolicina domaćih, dobroćudnih pasa koji slobodno trčkaraju sa zvoncima na ogrlici. O radnom vremenu, cijenama ulaznice i parkiranja informirajte se na ovom linku.

IMG_5278