Stevns Klint – klifovi iz vremena nestanka dinosaura

stevns_klint3Za ravničarsku Dansku kojoj je najviši vrh oko 170 metara nadmorske visine, skroz se čini nevjerojatna činjenica da ima strme litice koje okomito izranjaju iz mora. Na otoku Møn, u Baltičkom moru, južno do Zelanda (danski Sjælland) nalaze se najviši danski klifovi koji se uzdižu oko 140 metara nad morem.
stevns_klint5Litice od bijele krede koje strmo u slojevima izranjaju iz Baltika možete vidjeti i na južnom dijelu otoka Zelanda.
stevns_klint10Petnaestak kilometara dugačka obala Stevns Klinta je 2014. godine dodana na UNESCOV Popis svjetske baštine kao prirodno dobro koje najbolje pokazuje vidljive fosile koji objašnjavaju smjenu i obnovu faune i mikrofaune nakon udara asteroida.
stevns_klint7Prije 65,5 milijuna godina, pri kraju geološkog razdoblja Krede, Zemlju je pogodio golemi asteroid koji je pao na području poluotoka Yucatan u Meksiku. U blizini mjesta Chicxulub asteroid promjera 10 kilometara stvorio je krater promjera 180 kilometara.
stevns_klint2Sigurno se pitate kakve veze ima asteroid koji je pogodio Meksiko s danskim klifovima?
stevns_klint6Stevns Klint je izuzetno globalno svjedočanstvo o utjecaju asteroida na povijest života na Zemlji.  Od njegovog udara Zemlja se drastično promijenila. Uzrokovavši ogromne požare, potrese te ogromna klizišta koja su proizvela cunamije, udar asteroida je i prouzrokovao zimu koju je uspjelo preživjeti manje od pedeset posto živih organizama na Zemlji. Znanstvenici su dokazali da su tada, među ostalim živim bićima, nestali i dinosauri.
stevns_klint8

Stevns Klint je vrlo značajan u smislu izučavanja Zemljine prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te čini ove vrijednosti dostupne široj globalnoj zajednici u cjelini. (World Heritage List)
stevns_klint13U slojevima stijena Stevns Klinta otkriveni su ostaci oblaka pepela koji je nastao prilikom udara asteroida, koje možete jasno vidjeti ako se spustite na razinu mora. Nekoliko centimetara gust crni sloj riblje gline zagađen je iridijem, što znanstvenici objašnjavaju kao granicu razdoblja krede i paleogena.
stevns_klint4Područje koje zahvaća lokalitet Stevns Klinta se nalazi uglavnom na privatnim, većinom poljoprivrednim, površinama. Vlasnici zemlje su ustupili javnosti uski prolaz tik uz klifove i vrlo često ćete u šetnji naići na ograde pod naponom koje vas upozoravaju da se nalazite na privatnom posjedu.
stevns_klint15Stijene mahovnjačke krede su izuzetno otporne na udare nuklearnog oružja pa je u stijenama  za vrijeme Hladnog rata napravljena podzemna utvrda, Stevnsfortet, koja  je danas muzej i skroz je otvorena javnosti. Posjetite muzej (koji je otvoren od travnja do listopada) i prošetajte podzemnim sustavom tunela u kojemu se osim komandnog centra i spavaonica nalazi bolnica te kapelica.
stevns_klint11Dok je šetnja po rubu litica Stevns Klinta besplatna, ulaznica za muzej uz organiziranog vodiča stoji 110 k(r)una.
stevns_klint12Dobra polazišna točka za istraživanje klifova je Højerup Kirke, gdje možete parkirati automobil, usput nešto pojesti i popiti te dalje nastaviti pješke bilo na sjevernu ili južnu stranu.
stevns_klint16Svakako se spustite na plažu niz strme stepenice ispred crkve i pobliže pogledajte stijene. Ako niste u formi, ispustit ćete dušu dok se budete penjali, ali pogled vrijedi svake graške znoja.
stevns_klint14