Storebæltsbroen – most koji povezuje danske otoke

storebaeltKoliko god doslovno doživljavali mostove i vijadukte kao sponu od čelika i betona koja povezuje dvije strane, ima tih nekih mostova koji nam oduzimaju dah svaki put kad se nađemo u njihovoj blizini. Ponekad i nije važno hoćemo li prijeći na drugu stranu, dovoljan je samo pogled na veličanstvena inženjerska i tehnološka dostignuća koja svakim remek-djelom pomiču granice.

storebaelt2

Zbog vijadukta Millau skrenuli smo s putanje našeg putovanja tristotinjak kilometara, no za prelazak preko Storebælta dovoljno je s Jutlanda (danskog kopna) krenuti prema Kopenhagenu (smješten na otoku Zelandu – danski Sjælland).
Prije prelaska zastali smo na parkiralištu na zelandskoj strani s koje puca spektakularan pogled preko kanala dužinom cijelog mosta. Ako imate sreće i vremenski uvjeti vam dopuštaju, ovo je sjajno mjesto za piknik.

storebaelt3Storebæltsbroen preko kanala Veliki Belt (danski Storebælt) povezuje ‘srednji danski otok’ Fyn sa Zelandom i umjesto sat vremena trajektom kanal se preko mosta prelazi za desetak minuta. Cijeli kompleks je dugačak 18 kilometara, a sastoji se od Istočnog i Zapadnog mosta koji su pušteni u promet 1998. godine.

storebaelt4Istočni most je treći najduži viseći most na svijetu, dug  6611 metara i preko njega isključio prelaze samo motorna vozila (biciklistima i pješacima je zabranjeno prometovanje), dok Zapadni mostom prolaze motorna vozila i vlakovi.
Ako mislite da je 240 danskih kruna (isto toliko kuna) puno za mostarinu, ne zaboravite da je u cijeli projekt uloženo 21.4 milijarde danskih kruna i građen je deset godina.