Venecija – kraljica Jadrana

venezia1Moram odmah priznati  da ne vjerujem onima koji razočarano govore o Veneciji: da je prljava, smrdljiva, precijenjena i preskupa. Jedina zamjerka koju mogu razumjeti kad je Venecija u pitanju je – gužva. Budući da Veneciju dnevno posjeti preko 60.000 turista, gužvama možete doskočiti na vrlo jednostavan način – nemojte biti jednodnevni turist, provedite nekoliko dana u srcu grada.
venezia2Na Booking.com-u uvijek možete pronaći prihvatljiv smještaj u zadnji čas (mi smo posljednji  put samo dan prije dolaska pronašli simpatični hotel na samo 5 minuta hoda od Piazze San Marco), ako idete van ljetne, karnevalske ili festivalske sezone, cijene su još prihvatljivije.
venezia3Jer šetnja Venecijom u ranim jutarnjim satima je neprocjenjiv užitak. Prazan Trg svetog Marka, dok se sunce probija kroz kanale Venecija toliko blista u tišini da čak i golubovi još slatko sanjaju. Točno je onakva kakvom ju je slikar Claude Monet jednom prilikom opisao – prelijepa da bi je se slikalo.
venezia4U svakom djeliću Venecijanske lagune ogleda se bogatstvo i moć Mletačke Republike. Svaki od 118 otoka, 150 kanala i preko 400 mostova pružaju vam poseban doživljaj hodanja po otvorenom muzeju tisućljetne povijesti. Bez obzira dolazite li na Venecijansko bijenale, Mostru, karneval, posjetiti neki od mnogobrojnih muzeja ili prošetati pored najpoznatijih turističkih odredišta Serenissima će vas spremno dočekati.
venezia5Cijela laguna je izvanredno arhitektonsko remek-djelo u kojem čak i najmanja zgrada sadržava djela nekih od najvećih svjetskih umjetnika poput Giorgione, Titiana, Tintoretta, Veronesa… Stoga nije ni čudno da je 1987. godine cijela Venecijanska laguna zaštićena kao svjetska baština pod pokroviteljstvom UNESCO-a kao jedinstveno umjetničko postignuće koje je imalo nemjerljiv utjecaj na razvoj arhitekture i umjetnosti u cijelom svijetu.
venezia6Ako se s vaporetta iskrcate na Rivi degli Schiavoni, prvo što ćete poželjeti vidjeti je vjerojatno najljepši trg na svijetu – Piazzu San Marco. Trg je oduvijek bio središte grada i Republike pa se sve najvažnije gradske zgrade tu nalaze, podijeljene u tri otvorena prostora. S morske strane, pored dva stupa (na jednom je venecijanski lav koji je simbol sv. Marka, a na drugom je kip prvog zaštitnika Venecije sv. Teodora koji stoji na svetom krokodilu iz Egipta) ulazite na Piazzettu omeđenu Duždevom palačom  i Nacionalnom knjižnicom.
venezia7Duždeva palača je slikovita građevina s gotičkim arkadama u koju bi se tijekom vladavine preselio dužd sa svojom obitelji, a danas je najposjećeniji venecijanski muzej. Palača je u renesansi povezna mostom s novoizgrađenim zatvorom koji se nalazio s druge strane kanala.
venezia007_dogepalaceDanas je taj most poznat pod nazivom Most uzdaha i, ako nas pitate, najveći turistički mamac u gradu. Naime, gondolijeri će vam ispričati romantičnu priču da će zaljubljeni par vječno ostati skupa ako se poljubi u trenutku prolaska ispod mosta. Nismo probali pa ne znamo istinitost legende, no nama je draža verzija Lorda Byrona (iako ni ona nije ništa bliža istini) u kojoj kaže da su mnogi zatvorenici uzdisali dok bi prolazili mostom kad bi išli na pogubljenje jer im je pogled s mosta bio posljednji pogled na vanjski svijet.
venezia008_belltowerJedan od simbola Venecije je zvonik bazilike sv. Marka, ako vas ne preplaši dugačak red (predvečer nema ni reda niti puno ljudi na vrhu, idealno za uživanje) platite ulaznicu od 8 eura, s obzirom da je sa zvonika najljepši pogled na grad i okolne otoke. Nećete morati čak ni potrošiti pokoju kaloriju penjanjem uz stepenice s obzirom da će vas do vrha dovesti lift u svega par sekundi.
venezia8Zvonik je najmlađa građevina na Trgu, prije dvije godine je proslavio tek stoti rođendan. Gradnja zvonika na starim rimskim temeljima je počela u 9. stoljeću i od tada je preoblikovan i rekonstruiran nekoliko puta. Kroz stoljeća najviše puta je bio oštećivan od udara groma, no početkom srpnja 1902. godine sjeverni dio zida je ozbiljno napukao te se u sljedećim danima cijeli toranj urušio.
venezia001_bellsGradnja novog je počela odmah po raščišćavanju terena i trajala je deset godina, a od izvornih pet zvona samo je jedno ostalo sačuvano, i to najveće koje se naziva Marangona.
venezia002_bellsOsim fantastičnog pogleda, i ako imate sreće pa istempirate posjetu za vrijeme zvonjave, gore će vas dočekati i ploča s natpisom da je zvonik koristio i Galileo Galilei za demonstraciju svog teleskopa.
venezia004_Basilica_di_San_MarcoVišestoljetna moć i bogatstvo Mletačke Republike najviše se vidi na bazilici sv. Marka.  Bizantska arhitektura, pozlaćeni mozaici, raskošne gotičke kupole, mnoštvo dragog kamenje te dijelovi antičkih građevina ukomponirani su u baziliku.
venezia003_Basilica_di_San_MarcoMletački trgovci rijetko su se vraćali bez bogatog plijena kojim je bazilika ukrašavana, a navodno su i u 9. stoljeću ukrali relikvije sv. Marka Evanđelista iz Aleksandrije.
venezia009_torreIzmeđu bazilike i Torre dell’Orologio (tornjem sa satom) nalazi se Piazzetta dei Leoncini, u čijem podnožju je Nadbiskupska palača ispred koje se nalaze dva kipa lava.
IMG_0682Dosta vam je gužve i čekanja u redovima za posjetu spomenicima na Trgu svetog Marka? Samo tri minute vožnjom vaporettom s postaje San Zaccaria malo tišine i morskog vjetrića pronaći ćete na otočiću San Giorgio Maggiore.
venezia005_gondoleNo, možete se i vratiti na Rivu degli Schiavoni i ako skrenete desno pored gondolijera među štandovima naići ćete na prolaz u malenu zelenu oazu – Giardinetti Reali. Bivši kraljevski park (iz doba Napoleonove vladavine) nama je bio pravo slatko otkriće. Grmovi lovora, oleandri i visoka stabla skrivaju uređene stazice, klupe i fontane uz koje možete odmoriti, pojesti nešto ili napraviti plan kamo ćete dalje. Iako vam je Trg svetog Marka ‘iza leđa’, ništa od te buke nećete čuti.
venezia9Preko puta, na početku Canala Grande, kad se sunce pri zalasku poigra sjenama na crkvi Santa Maria della Salute ostat ćete bez daha shvaćajući što očarava umjetnike diljem svijeta da se Veneciji stalno vraćaju.
venezia10Najpoznatija venecijanska turistička atrakcija su, naravno, gondole. Na većini kanala naići ćete na punktove s gondolama; za 40-ak minuta plovidbe kanalima preko dana izdvojit ćete 80 eura, a noćna vožnja stajat će vas 100 eura,  sve ostalo platit ćete dodatno.
venezia12No ako vam nije najbitnija stvar u Veneciji proći ispod Mosta uzdaha, a želite obići Veneciju izvana i kroz Canale Grande, naš savjet je da uzmete dnevnu kartu za vaporetto (ili višednevnu, ovisno koliko ostajete, primjerice 48-satna karta stajat će vas 30 eura za neograničen broj vožnji). Gradski prijevoz u Veneciji je savršeno organiziran, veliki broj linija brzo razvozi po cijeloj laguni i poprilično poštuju red vožnje.  OK, nemojte baš očekivati japansku točnost. Na svakoj postaji pogledajte plan linija pa lako možete odabrati onu koja će vas voziti oko vanjskog prstena Venecije ili kroz Canale Grande.
venezia13Ne samo da ćete proći kroz cijelu Veneciju i vodenim putem, to vam je prilika da napravite i najbolje fotografije s obzirom da su najljepša pročelja zgrada uglavnom okrenuta na kanalsku stranu. Smjestite se na otvoreni pramac ili krmu vaporetta i uživajte. Možete izaći kad želite i ponovno se ukrcati na sljedeći vaporetto. Ako želite prijeći s jedne strane Canala Grande na drugu, gondolijeri će vas prevesti za dva eura po osobi, samo potražite natpis traghetto.
venezia14
Nemojte zaboraviti izaći na Rialto Mercatu, tržnici uz most Rialto, živopisan dio grada gdje možete uz Canale Grande i nešto pojesti, ili samo popiti kavu i/ili Aperol spritz.
venezia15Kad već imate dnevnu kartu za vaporetto, svakako posjetite i ostale otoke u laguni. Primjerice otok stakla – Murano; otok čipke i živopisnih fasada Burano; najstarije naseljen otok u laguni – Torcello; ako ste na Lidu ne morate poput Lorda Byrona veslati svaki dan na San Lazzaro degli Armeni  no ako ste u prilici svakako posjetite otok pun brižno njegovanog zelenila na kojemu se nalazi armenski samostan i obrazovni centar; ako vam je zanimljivo, možete posjetiti i vjerojatno najtiši otok u laguni – San Michele na kojemu se nalazi groblje.
venezia16Nakon što prođete najvažnije turističke znamenitosti, prošećite i ostalim dijelovima grada, kroz parkove kod Arsenala, na umjetničkom Dorsoduro popijte kasnonoćno piće ili otkrijte rezidencijalni Cannaregio sa starim židovskim getom. Nemojte biti kao oni s početka priče, dajte Veneciji šansu jer ona je Kraljica Jadrana, Presvijetla, Grad vode, Grad mostova, Grad svjetlosti.
venezia17Fascinacija Venecijom leži upravo u tome što je svakim dolaskom sve ljepša, nekako drukčija, a opet ista.
venezia18p.s. Postoji jedna stvar koju ne volimo vidjeti u Veneciji – ogromni kruzeri.
venezia006_cruiser

Pročitajte još: Burano – najslikovitiji dio Venecijanske lagune